Augustus 1974 – Lieverse melksikken winnen Zeskamp

Inleiding

In augustus 1974 organiseerde de vereniging ‘Buurtschap Nietap’ een feestweek (1). Onderdeel daarvan was een zeskamp tussen de verschillende dorpen van de gemeente Roden. Ook Lieveren was daarbij vertegenwoordigd.

Training

Voor hun deelname aan het Zeskamp team van Lieveren waren de teamleden benaderd door Dirk Slofstra, de team captain.  

Het team van Lieveren bestond uit Sikko Polling, Griet Douwes-Holt, Jannes Bathoorn, Geesje Stel, Joop Hummel, Ellie Harthold, Bertus Ipema, Dirk Slofstra (team captain), Hr. Textor en Hans Luders

In de weken voorafgaande aan de zeskamp werden enkele trainings-bijeenkomsten belegd in een weiland bij de boerderij van de familie Bathoorn aan de Kibbelslaglaan op het Bunnerveen.

Daarbij werd gewerkt aan de onderlinge afstemming en de aanwijzingen van de coach daarbij. Bij verschillende onderdelen van de zeskamp waarbij meerdere teamleden gezamenlijk een opdracht moesten uitvoeren was dit een voorwaarde om tot een goede score te komen.

Met de 4-persoons ski’s werd de coaching en de onderlinge afstemming geoefend

Een goede oefening daarvoor was om met vier teamleden gezamenlijk op twee ski’s zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Het gelijktijdig om en om optillen van het rechter en linker been bleek moeilijker dan gedacht, vooral als het parcours ook nog van hindernissen was voorzien. Daarbij waren de instructies van de coach onmisbaar.

Openingsparade

Op de ochtend van de wedstrijddag, een zaterdag in augustus 1974, vertrok het team vanaf het dorpscafé in Lieveren naar Nietap. Nadat alle deelnemende teams zich aldaar hadden verzameld, begon de openingsceremonie met een parade over de J.P. Santeeweg naar de wedstrijdarena.

De J.P. Santeeweg in 1975 met links de spoorrails van de Drachtster tram
Het team van Lieveren onderweg met daarachter het team van Leutingewolde

home

Speciale T-shirts en Joker

De Lieverse teamleden droegen de wedstrijddag witte T-shirts voorzien van een bijzonder logo.  

Het team van Lieveren aangekomen bij het wedstrijdterrein achter café-bar De Waag

Het logo was een prachtige rode ‘en profil’ afbeelding van de kop van een geit. Daarmee werd verwezen naar de spotnaam voor de inwoners van Lieveren, de Lieverse melksikken.

vvvvvvvvv Kop van ‘melksik’ als log0 VVVVVVVVVVVvvvvvvvvvvvvvvvvVVVVV De melkgeit met dekje als Joker

Het zeskamp spel bestond, zoals de naam al aangeeft, uit 6 onderdelen. Het team dat een onderdeel het best (snelst) had volbracht kreeg de hoogste score aflopend naar de laagste score voor het team met het slechtste resultaat. Ieder team kon bij één spel de joker inzetten, waardoor de score, die voor dat spel werd gehaald, werd verdubbeld.  De kunst was de joker in te zetten voor het spel waarvan men vooraf verwachte een hoge, zo niet de hoogste, score te behalen. Ieder team moest vooraf melden aan de wedstrijdleiding bij welk onderdeel de joker werd ingezet. Heel toepasselijk werd dat door Lieveren duidelijk gemaakt door een levensechte melkgeit, tevens de team mascotte, met daarop een dekje met de tekst ‘Joker – Lieverse melksik’ te tonen. De mascotte werd begeleid door de destijds 7-jarige Bert Wilkens.

De wedstrijd

Onder goede weersomstandigheden en met een grote publieke belangstelling werden de verschillende onderdelen van de zeskamp door de teams afgewerkt.

Het wedstrijdterrein omringd door een grote schare publiek

Bij één van de onderdelen moesten teamleden Joop Hummel en Jannes Bathoorn met lange plank, die met twee handen moesten worden vastgehouden, een ingewikkeld parcours afleggen. Coach Dirk Slofstra gaf, waar nodig, aanwijzingen en het jurylid achter hem registreerde eventuele strafpunten bij foutieve handelingen of omgevallen pionnen. Sikko Polling en Bertus Ipema keken bij dit spel aandachtig toe.

Lieveren in actie bij één van de zeskamp onderdelen

Rechts op de achtergrond de schuine wand bedekt met glad plastic doek, die bij één van de andere onderdelen van de zeskamp moest worden bedwongen.

Team Nietap bezig met het onderdeel ‘Waterdragen’

Bij een ander onderdeel moesten aan stokken gedragen emmers water aan elkaar worden doorgegeven, waarbij het er om ging in een vastgestelde tijd een zo groot mogelijke hoeveelheid water van de start naar de finish te brengen.

De organisatie

De organisatie van de zeskamp was in prima handen bij de vereniging ‘Buurtschap Nietap-Terheijl’. Deze vereniging, opgericht in 1902, was de oudste vereniging voor plaatselijk belang in de provincie Drenthe (1).

Het logo van de organiserende vereniging VVVVVVVVVVVVVVVVVV Impressie van het wedstrijdterrein

Ten tijde van de zeskamp was Lammert Lubbers secretaris van het bestuur. Hij was werkzaam als monsternemer voor het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewasonderzoek (BLGG) en was daardoor ook in Lieveren bij veel landbouwers bekend.

Lieveren winnaar!

Nadat per team de bij ieder onderdeel gescoorde punten bij elkaar waren opgeteld kwam Lieveren als nummer één uit de bus en veroverde daarmee de overwinningsbeker.

Het winnende team van Lieveren met de overwinningsbeker in handen van Bert Wilkens. Hij was begeleider van de Lieverse ‘melksik’ die optrad als mascotte en joker van het team

Dirk Slofstra

Een belangrijke rol in het Lieverse team, zowel in de voorbereiding als op de wedstrijddag, was weggelegd voor team-captain Dirk Slofstra. Hij  had bij de samenstelling gezorgd voor een uitgebalanceerd team met de juiste mixture van kracht, souplesse en slimheid.

In een interview in de Leeksterkrant van mei 1971 (2) vertelde Dirk Slofstra, dat hij in de 60-er jaren als één van de eerste „forensen” in het dorpsgebied van Lieveren was komen wonen. Samen met zijn vrouw, had hij zijn intrek genomen in de oorspronkelijke vakantiewoning,  ’t Egeltje, in het Noordbosch nabij de brug in de weg van Lieveren naar Roden. Deze woning werd later na een verbouwing omgedoopt tot ‘Woudrust’.

Huis ‘Woudrust’ aan de weg van Lieveren naar Roden

Vooral de aantasting van het natuurschoon als gevolg van de uitgevoerde ruilverkaveling en de ontginning van het Bunnerveen werd met een kritische blik gevolgd. Dit bleek echter geen beletsel om zich in te zetten voor de dorpsgemeenschap van Lieveren. Zijn rol als samensteller en captain van het Lieverse Zeskamp team was daarvan één van de vele voorbeelden. Dirk Slofstra overleed op 29 april 2017.

Vragen!

Wie maakte de foto’s van team Lieveren? Wie maakte de T-shirts en het joker-dekje van de geit? Welke tekst stond op achterkant van de shirts?

Bronnen

  1. Website Nietap-Terheijl. Geraadpleegd op 16-06-2021, https://www.nietap-terheijl.nl
  2. Echtpaar Slofstra-Schuiling geniet volop in ,,Woudrust”, interview in Leekster Courant, 1971-05-19.

home

Geverifieerd door MonsterInsights