Contact

13 gedachten aan “Contact”

 1. Mijn zus, Alina, wees mij op je website. Ik heb de vier blogs met herkenning gelezen. Alles was voor mij een herinnering aan toch redelijk lang vervlogen tijden. Grappig om op deze manier mijn hersenen weer eens te laten werken. Bijvoorbeeld bij de schaatswedstrijden dat er maar 3 jongens van jouw leeftijd waren kraakte het bovenin. Ik dacht aan Karst Boer en kon geen andere meer bedenken. Lees ik later de naam van Joop Hummel en Albertjan (Schuiling).

 2. Bertus , het is weer gelukt, heb weer genoten van je stukje over oud Lieveren , een schooltje daar had ik wel eens over gehoord, maar erover lezen. Is toch geweldig mooi, dank je wel.

 3. Mooie blog. Herkenbaar allemaal. Vissen, zwemmen veel gedaan met Karst Boer vanaf begin zeventiger jaren. Wij waren iets jonger.

 4. Ik rij nog wel eens over de Oostervoortse weg, zeg dan voor de grap tegen mijn partner dat het de mooiste weg van Noord Drenthe is. Mooie natuur en mooie vergezichten en een mooi slingerende weg.
  Ik was altijd wel gefascineerd door het tweetal (of zijn het er nu drie?) huizen die daar midden in de rimboe staan. Uit de gegevens op je blog maak ik op dat de huizen er al in 1961 stonden en eentje zelfs aan de overkant van de weg, die er dus nu niet meer is.
  Mijn vraag: heb je enig idee wanneer en door wie deze huizen zijn gebouwd? Dat moet toch wel zijn toen het Bunnerveen nog onontgonnen was.

  Mooie blog, overigens. Ga zo door.
  Vriendelijke groet,

  1. Beste Harm,
   Bedankt voor je reactie. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dit een leuke weg vindt. Op de plek waarover je schrijft had mijn familie een akker bouwland liggen. Persoonlijk heb ik daaraan ook goede herinneringen, omdat ik daar in mijn jonge jaren regelmatig meehielp met de werkzaamheden. Het gebied oostelijk van de Oostervoortse weg tot aan het fietspad naar Norg heet overigens het Lieverse Nijland en bestond al in 1830 grotendeels uit bouwland afgewisseld met stukjes heide en bos.
   Rond 1850 kocht Jan Oortwijn uit Langelo daar 2-3 ha heide- en bosgrond. In 1929 verkochten de erven Oortwijn dit o.a. aan Jan Boer en Hendrik Ipema (mijn grootvader) uit Lieveren en Jan Aalders uit Nieuw Roden.
   Volgens een artikel van K.A. Hagenauw in het tijdschrift Roon woonde hij daar met zijn vrouw Trientje van Veen aanvankelijk in een plaggenhut en later in een houten keet. In 1938 bouwden ze er een stenen huis.
   In 1961 woonden Jan Aalders en zijn vrouw daar nog steeds. Daarnaast stonden er nog 2 houten huisjes waarvan één ook werd bewoond door een familie Aalders. In de andere woonde de familie Kats-Aalders die in 1960 naar Australië zijn geëmigreerd.
   Doordat de familie Oortwijn ca. 80 jaar eigenaar was van die grond, had dit bij de Lieverders de veldnaam Oortwijnsbosch gekregen.
   Bert Ipema

 5. Wat een prachtige site om er even doorheen te lezen. Wij woonden ook in Lieveren in het arbeidershuisje van Ipema. Pap werkte daar op de boerderij.
  We hebben er een heerlijke tijd gehad. Idd sleetje prikken en schaatsen. Ons pap had zware rug problemen en we moesten verhuizen. Ik zou er kruipend weer heen willen.
  Echt een geweldige tijd nogmaals.

  Groet Jannie Nijlaan-Hut
  Pap was Harm Hut
  Mam was Dirkje Hut-Lap

 6. Die foto van Harmpje Ipema doet me denken aan de tijd dat ze bij ons in huis lag, omdat er thuis gewerkt moest worden op de boerderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights